Det er lidt forskelligt, hvordan vi som personer har det med kirkegårde. Nogle undgår dem. Andre ser træer og blomster, hører fuglekvidder og nyder roen. Som fredfyldte steder kan de give plads til ro og eftertænksomhed og dermed være rekreative steder.
Kirkegårdene fortæller også noget om de mennesker, der bor og virker i området. På kirkegårdene syd for Kongeåen - i det område, der mellem 1864 og 1920 var tysk - vil du altid finde en mindesten for sognets faldne i Den store Krig, som man dengang kaldte den 1. verdenskrig. Disse mindestene for helt lokale personer minder os om, hvor omfattende krigen var. Giv dig tid til at skimme navnene igennem, her er ofte flere brødre fra samme søskendeflok. Kig på fødselsår og dødsdato - ofte unge drenge men også familiefædre faldt.
På kirkegårdene gemmes særligt kulturhistorisk interessante sten i et Lappedarium - vel nærmet en kirkegård for gravsten.
Ved de 27 kirker, som ligger i området, finder du hele spektret fra den klassiske middelalderkirke i granitkvadre til nyere kirker i røde teglsten og en stribe nyere stationsby kirker. Alle steder kan du finde koblinger til egnens udvikling.
På en række kirkegårde finder du også gravsteder for kendte folk. Mest udpræget på Askov Kirkegård, hvor en række centrale personer i højskolebevægelsen og miljøet omkring Askov og Rødding Højskoler, ligger begravet.