Dansk Natur Design i Foldingbro - rensdyr i naturmaterialer

Julegaveideer

Photo: VisitVejen Turistinformation

Her er række forslag til julegaver, som ikke står på ønskesedlen, og derfor bliver en ægte overraskelse for din modtager. Ting og gavekort kan findes rundt om ved turismevirksomheder og butikker i Vejen-området. Bemærk siden er ikke gjort klar til julen 2024. 

Juletræ fra JH Ståldesign

Photo:JH ståldesign

Aktive oplevelser
Er din modtager til aktive og være-sammen-oplevelser, så kunne du overveje disse muligheder: 

I 2023 er der kommet en helt ny oplevelse til området. Det er Assersbølgård, der har lavet en helt unik escaperoom-oplevelse. Det kræver I er nogle stykker. 

En gang vand-wellness i Vejen Idrætscenter - det er både varmt vand og koldt vand - indendørs og udendørs og hele året. Du kunne supplere gaven med et tilbud om en vinterbadetur - se muligheder og steder til vinterbadning på denne her side.  Eller udskyde hele vand-fornøjelsen til sommer, når Brørup bad åbner

Vejen Kunstmuseum har fået mere plads til kunsten. For de yngste er Pippi Langstrømpes legeland et sikkert hit. Du kan kombinere et kunstmuseumsbesøg med en af caféerne i Vejen midtby få meter fra kunstmuseet. 

Er din gavemodtager historieinteresseret, så kan du lave et fælles besøg hos Vejen Miniby - især terrænbordet med model af Vejen by vil være interessant i 2024, hvor jernbanen gennem Vejen, Brørup og Holsted har 150 års jubilæum. 

Kan du vente til forår, sol og sommer, så giv en du holder af et gavekort til en kanotur på Kongeåen. Det er en perfekt måde at opleve fællesskab samtidig med, at I kommer helt tæt på naturen. Kombinér evt. din kanotur med et besøg på den store skønne 18 hullers fodboldgolfbane samt mulighed for overnatning i shelter hos Vejen Fodboldgolf og Kanocenter mellem Vejen og Skodborg. 

En anden måde at få fælles oplevelser på kunne være et årskort til f.eks. Glad Zoo i Lintrup. Det kan købes allerede nu. Måske i kombination med en overnatning INDE i Glad Zoo sammen med dyrene. Du kunne også overveje at lave gavekortet til en dag i skolernes sommerferie, hvor der er rovfugleshow

Sammen kan I glæde jer til at komme til Jels Vikingespil - der kan allerede fra 1. december købes billetter til 2024-forestillingen Skjoldungen. Eller Parkrock i Skodborg til august

I indendørs-sammen-om-noget-sjovt-kategorien finder du hos Søgården i Brørup et gavekort til bowling og mad. Kontakt Søgården for gavekort.  Også i RøddingCentret er der bowlingbaner og mad-mulighed (eller en kombination med en tur i biografen - det kan jo være det regner i januar...også.)

Skal du finde på noget til børn, så giv dem et gavekort på en oplevelse sammen med dig, hvor I sammen løser et eller flere af opgavearkene omkring Vejen Kunstmuseum. Det giver helt sikkert indblik nogle af de sjove og unikke historier, der er omkring Vejen Kunstmuseum. Det er en af de gratis oplevelser. Og samvær. 

Og en mere, hvor du selv skal lave gavekort: en tur til en af eller alle 3 minigolfbaner - kig dem her. Der kunne også kreeres en lille familiedyst ved at besøge alle banerne. 

 

Alt til den søde juletand fra KageRiget i Holsted

Photo:Kageriget

Har din gavemodtager en sød tand - eller har du selv - så skal du en tur forbi KageRiget i Holsted. Her er der fra starten af november juletravlt og der bliver lavet honninghjerter så det hjerter sig - du kan selv få lov til at bestemme teksten. Der bliver lavet metervis af konfektstænger, som lægges i fin æske til dig - der bliver lavet juledesserter med risalamande og andre kreative konditorpåfund. KageRiget laver også gavekort, hvis du gerne vil gemme nyde-fornøjelsen på et senere tidspunkt. I december kan du købe to poser med julesmåkager til en 60-er. (60 kr.) Du finder mere om kagemulighederne her - og det er en god ide at bestille på forhånd og hente i butikken. 

Hvilke konsekvenser har dine julegaver på co2-udslippet? Slå en tanke, hvordan dit forbrug belaster klimamæssigt.

Til legebørn og videbegærlige voksne
Museumsbutikken på herregården Sønderskov har unikke souvenirs og spændende gaveidéer. På hylderne finder du blandt andet historisk legetøj, brugsgenstande, lertøj og bøger. På Sønderskov finder du også originale museumssmykker - nogle med lokal forankring. Kommer du til Jul på Sønderskov, kan der også købes spændende gaver hos de deltagende udstillere. Du kan også købe Museet Sønderskovs snapse og søde sager.

Håndholdt kunst
Vejen Kunstmuseum er der en museumsbutik, der rummer bøger og plakater relateret til museets udstillinger lige nu og tidligere særudstillinger. I år er det bogen om de troldske kræfter - springvandene - som kunne være god gave. Du finder også en keramik kunsthåndværk, håndfoldede æsker og merchandise fra kunstmuseet. Og så er der jo også muleposerne og andre unika, som kan være gode gaveideer.

Håndlavede ideer
I museumsboden på Hygum Hjemstavnsgård finder du solide hjemmestrikkede sokker til den kuldskære, hjemmestrikkede karklude til den miljøbevidste og nogle rigtig fine træfugle til modtageren, der sætter pris på godt, lokalt håndværk. Hjemstavnsgården har vinterlukket, men kan kontaktes for nærmere aftale. 

Juleting til julegaver
Hos Brødrene Lillelund, der har Julemuseet ved Brørup og i år udstiller rekvisitter og kostymer fra The Julekalender, kan du også finde mange juleting til gaver, dekoration og hygge samt en række håndlavede gaver. Det er også her du kan købe mandelgaven, som du ikke selv ved, hvad er. Julebrødrene har nemlig en hel kurv fyldt med indpakkede gaver. De kan også bruges som surprisegaver - hvor giveren også bliver overrasket. Du skal selv hente tingene hos Julemuseet, og så kan du jo samtidig sikre din egen julestemning. 

Jern, sten, stål og keramik
Hos JH Ståldesign i Brændstrup syd for Rødding finder du et righoldigt udvalg af julepynt og juleinspiration i metal. Både i små og store størrelser. 

I Foldingbro kan du finde unika brugskunst af naturmaterialer og metal hos Dansk Natur Design. Her er gaver i alle prisklasser - og figurerne har et helt særligt "glimt i øjet", som kan skabe godt humør langt ind i det nye år. Og det uanset om det er elg eller engel. 

Bæredygtige gaver
Er du mere til at finde gaver i genbrug, så tjek vores liste over genbrugsbutikker, som er drevet af velgørenhedsorganisationer. Er du eller den, som du giver gaver til, til bæredygtighed og genbrug af designting, så kan Design Classique i Jels være værd at tjekke ud med et stort udvalg i brugte designergaver - det kunne være i glas, porcelæn og sågar smykker. 

Skal du ha' fat den helt store overraskelse, så giv en gave, der gør modtager til medejer af et historisk monument. Vi ved, at det skaber en vis surprise-effekt. Det er Foreningen Skibelund Krat, som man kan købe lodejerbrev til. Tjek her.  

Gratis glæder
Til nærige og særligt påholdende kan der findes gratis glæder med en tur til udsigtspunktet Fru Mettes Bjerg, Åtte Bjerge eller Jels Søerne. 

Andre forslag - bøger og sådan noget.... 
Sådan i ting-og-sager-afdelingen kan vi fra Turistinformationens side byde ind med bøger, som vi har til salg. Alle disse bøger tager udgangspunkt i Vejen-området. Der er bogen "Naturkøkkenet". Det er en kogebog til gastronomisk bålmad. Preben Madsen fra Herregårdskælderen har lavet bogen "Saltning og Røgning" - også en oplagt gaveidé. I coffeetablebook-genren har vi "Naturen til bords" med råvarer og madoplevelser i hele Sydvestjylland. I den mere historiske afdeling har vi få eksemplarer af bogen "Fæstedskatten" om Danmarks største guldskat fra vikingetiden. Bøgerne kan købes ved at kontakte turistinformationen i Rødding, så aftaler vi nærmere om levering. 

Hovborg Kro med julelys

Photo:Hovborg Kro

Andre inspirerende ideer
På Nørregade 30 finder du en pop up butik med juleting, glaskunst, dekorationer og håndarbejde og arbejdende værksteder. Alle tingene er lavet i et kommunalt projekt for udviklingshæmmede og psykisk sårbare. Butikken findes i november og december måned og personalet vil også være fra projektet. Det er her du kan finde gaver lavet med sjæl og samtidig gøre andre end modtageren glad. 

Hos Bog og Ide på Rådhustorvet i Vejen finder du områdets største udvalg af bøger, legetøj og kreative materialer. 

Lige rundt om hjørnet af Rådhustorvet finder du Wunderwear - Lady Lingeri - med områdets største udvalg af lingeri, lunt nattøj og strømper - gode gaveideer i en tid med kolde temperaturer.

I Vejen midtby finder du også Thorkilds Vinhandel, som er meget mere end vin: rom, whisky og andre drikkerier samt chokolade og alt til den søde juletand.  

 

Syltede nissenumser

Photo:VisitVejen

Sådan i afdelingen for oplevelser, så kan du overveje biografbilletter i Rødding Bio. Er du mere til teater, så tjek Troldesalens teaterforestillinger. Du kan købe billetter til enkeltforestillinger eller flere. 

Du kan også tjekke arrangementer på Askov Højskole - her er tit spændende kunstnere på programmet. Det kunne også være højskolens eget arrangement Syng i den Blå.

Juleoplevelser i Vejen-området - juleevents 2022

Her finder du en stribe særlige juleevents i Vejen-området: 

List
Map
Christmas - Hygum Hjemstavnsgård
Photo: Visit Vejen Turistinformation

Christmas - Hygum Hjemstavnsgård

Christmas preparation at the old farm with baking and slaughtering of the goose.

Info
Julestue på Wellings
Photo: Visit Vejen Turistinformation

Julestue på Wellings

De gamle dages julehygge får lov til at brede sig i lokalerne i to weekender op til jul. Museumsrummene emmer af den gode, gammeldags julehygge, og der er mulighed for at lave sit eget julepynt, juled...

Info
Jul på Sønderskov
Photo: Museet Sønderskov

Jul på Sønderskov

Til Jul på Sønderskov breder julestemningen sig. I den gamle herregårds køkken er der  gang i vaflerne på det gamle jernkomfur, og klejner vrides, koges og sælges mens duften breder sig overalt i huse...

Info